Наявність холодильного столу є оптимальним варіантом для розміщення його в закладах громадського харчування. Стіл холодильник забезпечує збереження і напівфабрикатів, і вже приготованих страв.
Для чого потрібен холодильний стіл
Холодильні столи призначені для забезпечення збереження продуктів, а наявність стільниці є корисною поверхнею для кулінарних працівників. Варто зазначити, що буває стіл з охолоджуваною стільницею. Як правило, вони необхідні у виробництві кондитерських виробів (наприклад, шоколад не буде танути, а карамель не розтечеться). Також охолоджувані стільниці можуть використовуватися для оброблення риби в суші-барах або рибних ресторанах.
Особливості столу холодильника
Для того, щоб вдало купити холодильний стіл, зверніть увагу на такі параметри:
- габаритні розміри - вибір робиться виходячи з приміщення, де його планують встановити;
- місткість - підбирається індивідуально для певних потреб покупця;
- режим температури: він може бути в межах +6...-190С, який обирається залежно від призначення;
- кількість камер столу;
- є (чи ні) спеціальні коліщатка для його зручного пересування, або вам достатньо, щоб стіл був на ніжках;
- матеріал виготовлення стільниці - вона може бути з нержавійки, граніту або поліпропілену;
- вид обладнання - охолодження, заморожування, або цільове призначення (наприклад, для салатів або піци).
Тому залежно від потреб вашого закладу (асортимент страв і на яку кількість осіб розрахований зал) і підбирається холодильний стіл.
Основні переваги холодильного столу
Стіл з холодильною шафою дасть змогу значно заощадити місце на кухні ресторану, кафе або бару. І це особливо актуально для закладів із невеликою площею. Таке обладнання об'єднує в собі і охолоджувальний агрегат, і поверхню для роботи кулінарам закладу. Тож відпадає необхідність у біганині від холодильника за продуктами до робочого столу, що значно економить робочий час кулінарів. Це дає змогу швидше приготувати страви та не змушує чекати клієнта довше за визначений час. Також головною особливістю таких столів є їхня практичність і довговічність. Крім цього, деякі столи можуть бути обладнання висувними шухлядками, куди можна покласти кухонний інвентар кухаря, який буде завжди під рукою на робочому місці.
Як правильно підібрати холодильний стіл
Перш ніж купити стіл холодильний, заздалегідь слід знати характеристики вашого закладу (площу, який обсяг страв планується виготовляти та інше). Розглянемо головні правила вибору.
Розмір стільниці - якщо ви плануєте готувати складні страви, то розмір стільниці матиме значення. Але щоб подрібнювати фрукти або овочі для салатів чи гарячих страв, достатньо стільниці невеликого розміру.
Обсяг камери. Якщо потрібно обслуговувати велику кількість відвідувачів, то бажано купити стіл охолоджуваний, з місткою холодильною камерою. Такі агрегати мають велику площу стільниці, а під нею розміщується кілька холодильних камер. При такому варіанті зберігання продуктів традиційні холодильники в приміщенні можуть не знадобитися.
Температурний режим камер. Залежно від асортименту продуктів, що зберігаються, підбирається діапазон охолодження камери.
Витрата електроенергії. Цей показник входитиме у витратну частину закладу. Деякі моделі можуть працювати в різних режимах, що може скоротити енергоспоживання.
Тип компресора. Вбудований кращий при установці, але від нього гріється повітря і більше шуму.