Ножі для професійної кухні: головні характеристики та особливості
Згідно з рекомендаціями експертів, на кожній кухні має бути не менше 3 ножів: універсальний кухарський ніж, для різання хлібобулочних виробів і виріб для чищення овочів. Хоча арсенал сучасних професійних ножів для кухні часто перевищує 10 різних екземплярів.
Перш ніж купити професійний кухонний ніж, задумайтеся над тим, яке лезо вам знадобиться найчастіше. Якщо ви хочете поекспериментувати і вибрати інший професійний кухарський ніж, слід звернути увагу тільки на найнеобхідніші вироби.
Професійні ножі для кухарів
Професійний кухонний ніж - це не тільки незамінний прилад для різання на будь-якій кухні, а й найбільш функціональний інструмент. Наприклад, у ресторані без ножа шеф-кухар буде як без рук, адже існує величезна кількість продуктів, які неможливо використовувати без застосування ножа. І для більшості шеф-кухарів головне питання для створення кулінарних шедеврів полягає саме у виборі якісного кухарського ножа.
Кожен професіонал дотримується власної думки в питанні вибору кухонного приладдя. Одні фахівці приділяють більше уваги матеріалу, вивчають властивості сталі різних марок, інші насамперед оцінюють спосіб заточування, а для третіх найголовніше - ергономіка рукояті. Ідеальний же професійний кухарський ніж повинен відповідати найвищим вимогам у всіх цих аспектах.
Рекомендації щодо вибору ножів для ресторану
Кожен кухар мріє про власну колекцію ножів, якість і зовнішній вигляд яких будуть бездоганними. Такий кухонний набір може містити в собі ріжучі інструменти на будь-який випадок, для чищення овочів, для приготування м'яса, риби, але головним у цьому списку має бути універсальний ніж для кухаря. Саме такий прилад застосовують для нарізки та подрібнення різних продуктів.
Алгоритм вибору універсального професійного ножа для кухаря включає в себе такі етапи:
- Подивіться на тип, форму та матеріал ручки. Вона має зручно лягати в долоню і відповідати своєму розміру. В ідеалі, коли ви плануєте купити професійний кухонний ніж, варто переконатися, що ви зможете працювати довгий час, маючи справу зі зручним лезом. Кухарські ножі завжди мають рукоятку, виготовлену з міцного матеріалу, найчастіше з високоякісного пластику. Дерево або матеріали низької щільності для цієї мети не підходять.
- Особливу увагу слід приділити вибору сталі. Більшість виробників сьогодні використовують 2 її види: високовуглецеву та нержавіючу сталь. Однак важлива твердість матеріалу, оскільки вони досить швидко зношуються при інтенсивній експлуатації. Оптимальна твердість сталі становить 55-60 одиниць за Роквеллом. Цього достатньо, щоб по краях не було вм'ятин і соломинок, і водночас лезо не ламалося і злегка згиналося. Вуглецева сталь, на відміну від неіржавіючої сталі, з часом може піддаватися корозії та знебарвленню, але вона продовжуватиме заточуватися довше, але завжди потребує обережності та ретельного догляду.
- Оцініть ширину ріжучої кромки професійного кухонного ножа, а також зверніть увагу на товщину леза і його гладкість. Найміцніший ніж шеф-кухаря являє собою кований виріб, виготовлений із цільного шматка сталі. У них товсте лезо входить у хвостовик ручки, а саме місце переходу потовщене, щоб інструмент не ламався під навантаженням.
- Перевірте баланс. Професійний ніж для кухаря вирізняється ідеальною збалансованістю. Це означає, що розподіл ваги між лезом і рукояткою - рівномірний. Тільки інструменти високого класу можуть витримати випробування балансом, але така покупка значно полегшить роботу кухаря: потрібно буде докладати набагато менше зусиль під час нарізання, що знизить втому під час роботи.
Обираючи, який професійний кухонний ніж купити, довіряйте тільки надійним виробникам з бездоганною репутацією на ринку України. Якщо ви особисто незнайомі з продуктом, обов'язково вивчіть відгуки про продукцію бренду.
Хороший асортимент ножів для кафе і барів за прийнятною ціною представлений в інтернет-магазині АВАЛАКС. Замовляйте професійний посуд для ресторану просто зараз!